Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

’Fiscus mag gestolen info tegen zwartspaarders gebruiken’

Geplaatst op: 01-04-2019, 09:40:10

Een opsteker voor de Belastingdienst in de strijd tegen zwartspaarders. De fiscus mag gestolen informatie van een tipgever gebruiken in de zaak tegen zwartspaarders.

Dat is in elk geval het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad in een langlopende zaak die zwartspaarders tegen het ministerie van Financiën hebben aangespannen. Die zaak wordt binnenkort behandeld door de Hoge Raad.

Het draait om een anonieme tipgever die in het verleden bij onder meer Van Lanschot en Rabobank in Luxemburg werkte. Hij meldde zich bijna tien jaar geleden bij de fiscus met informatie over veel Nederlandse zwartspaarders bij die twee banken en nog een andere. Door die informatie moesten veel belastingontduikers alsnog afrekenen bij de fiscus over hun verzwegen vermogen.

Ontoelaatbaar

Volgens het hof in Den Bosch had de anonieme tipgever het bewijsmateriaal gekregen door strafbare feiten en werd hij daarvoor betaald bij de Belastingdienst. En dat was volgens het hof in dit geval ontoelaatbaar. Daarom werden de vermeende zwartspaarders in de zaak vrijgesproken.

Maar de advocaat-generaal denkt hier anders over. Hij stelt dat de Hoge Raad eerder heeft besloten dat door particulieren gestolen of verduisterd bewijsmateriaal wel gebruikt mag worden. Het is volgens hem ook niet verboden voor de overheid om te betalen voor fiscaal relevante informatie. En de advocaat-generaal voert nog als verzachtende omstandigheid op dat de fiscus niet zelf actief op zoek is gegaan naar het bewijsmateriaal.

Als het aan de advocaat-generaal ligt, wordt het beroep van de staatssecretaris van Financiën door de Hoge Raad gegrond verklaart. De Belastingdienst laat via een woordvoerder weten dat juristen de uiteindelijke uitspraak van de Hoge Raad af en dat er gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op het advies van de advocaat-generaal.

Niet volgen

Mark Hendriks, advocaat van de erven van de betrokken belastingplichtige, stelt in reactie op het advies van de advocaat-generaal te verwachten dat de Hoge Raad dit advies naast zich neer zal leggen. „Ik kan mij niet voorstellen dat de Hoge Raad het goed vindt dat de Belastingdienst gebruik kan maken van gekocht materiaal, zonder dat daar enige verantwoording over afgelegd hoeft te worden”, aldus Hendriks. In fiscale zaken worden adviezen van de AG lang niet altijd gevolgd, stelt de advocaat. „Ik blijf dus vol vertrouwen over de uitkomst.”

Geheimhouding

Overigens loopt er nog een andere zaak over de geheimhouding van de identiteit van de tipgever. Daarin kreeg de fiscus, ook van het hof in Den Bosch, te horen dat deze geheimhouding ingaat tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema en Bart Mos van 29 maart 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina